Urine controle

Wanneer u een blaasontsteking heeft, doet het plassen meestal pijn. Ook kan het zijn dat u vaak naar het toilet moet en dan steeds maar weinig plast. Sommige mensen hebben zelfs de hele tijd het gevoel dat ze moeten plassen. U kunt ook een drukkend of pijnlijk gevoel hebben in de onderbuik of rug. De urine kan onaangenaam ruiken of er troebel uitzien. Soms zit er bloed in de urine.

Wanneer u denkt een blaasontsteking te hebben, kunt u uw urine laten testen bij de huisarts.

U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en sluit dit goed af. U kunt bij ons aan de balie een urine potje vragen, ook kunt u een urinepotje kopen bij de drogist of apotheek.De urine kan elke werkdag tussen 8.00 en 10.00 uur ingeleverd worden.

Bij het inleveren van de urine bij de balie krijgt u een formulier van de assistente met een aantal vragen. Het is belangrijk dat u deze vragen goed beantwoord, op deze manier kunnen wij de urine volgens protocol onderzoeken.

Voorzie het potje graag van uw naam en geboortedatum.

Indien u voor 10.00 uur uw urine inlevert kunt u na 14.00 uur dezelfde dag bellen voor de uitslag.

Moet u de urine inleveren voordat u een afspraak heeft later op de dag, zet dan graag uw urine in de koelkast. Urine die langer dan 2 uur bewaard wordt bevat vaak bacteriën en is niet betrouwbaar genoeg voor onderzoek.

Urine ingeleverd na 10.00 uur kan niet meer meegenomen worden in het overleg tussen de huisarts en de assistente, houdt u dus zoveel mogelijk aan deze tijd.

U kunt hier ook het formulier zelf uitprinten en ingevuld afgeven bij de assistente als u uw urine inlevert.

Instructies inleveren urine:

Lever bij voorkeur uw ochtendurine in en gebruik een daarvoor bestemd urinepotje. 
Eerst wast u zich van onderen met water, plas daarna het eerste beetje uit in het toilet. Het middelste gedeelte dient u op te vangen in het potje, de rest van de urine in het toilet uitplassen. Sluit het potje goed af.